Pre leta na dva šaltera

Bez autora
Mar 16 2010

Putnici “Jat ervejza” od 18. aprila ove godine plaćaće aerodromske takse najverovatnije na šalterima “Nikole Tesle”. Naime, nacionalna aviokompanija je od putnika naplaćivala takse, ali taj novac nije prosledila beogradskom aerodromu.Zbog duga našeg avioprevoznika, koji je krajem prošle godine iznosio pet miliona, a sada je narastao na oko devet miliona evra, Upravni odbor Aerodroma je doneo odluku da “Jatu” uskrati pravo da u njegovo ime naplaćuje takse...

Pre leta na dva šalteraPutnici “Jat ervejza” od 18. aprila ove godine plaćaće aerodromske takse najverovatnije na šalterima “Nikole Tesle”.

Naime, nacionalna aviokompanija je od putnika naplaćivala takse, ali taj novac nije prosledila beogradskom aerodromu, potvrdio je u utorak na konferenciji za novinare i Srđan Radovanović, generalni direktor “Jata”.

Zbog duga našeg avioprevoznika, koji je krajem prošle godine iznosio pet miliona, a sada je narastao na oko devet miliona evra, Upravni odbor Aerodroma je doneo odluku da “Jatu” uskrati pravo da u njegovo ime naplaćuje takse.

Kako je, međutim, reč o državnim preduzećima, postoji mogućnost da u interesu putnika ipak dođe do dogovora, naravno ukoliko se “Jat” obaveže da će ubuduće obaveze izmirivati na vreme.

Gubitak “Jata” prema rečima Radovanovića, u prošloj godini bio je 23,5 miliona evra. Od toga, poslovni gubitak iznosi 16,5 miliona evra, što je upola manje nego u 2008. godini, a u ukupni gubitak je ušlo i sedam miliona evra isplaćenih za otpremnine radnika. Ni u ovoj godini nacionalna aviokompanija neće biti “pozitivna” jer plan od 1,5 miliona putnika, prema sadašnjim procenama nije moguće ostvariti.

- U aprilu očekujemo izbor banke koja će “Jatu” odobriti kredite od 40 miliona evra za racionalizaciju poslovanja, 9,5 miliona evra za popravku motora i 3,5 miliona dolara za zakup novijih tipova aviona, dva “boinga 737-700” - ističe Radovanović.

- Deo kredita biće iskorišćen i za otplatu dugova. Trenutno, prema Agenciji za kontrolu letenja imamo obaveze u iznosu od 10 miliona evra, aerodromu dugujemo pet-šest miliona, pet miliona evra dobavljačima delova i još pet miliona evra ostalim dobavljačima.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da “Jat” ode u stečaj, Radovanović kaže da se o tome ne razmišlja i da nacionalni avioprevoznik očekuje bolja vremena. Kada je reč o izboru strateškog partnera, generalni direktor kao najozbiljnijeg kandidata vidi “Turkiš erlajns” i tvrdi da pregovori sa turskom nacionalnom aviokompanijom napreduju.

Letnji red letenja


Nacionalna aviokompanija saobraćaće od 28. marta do 30. oktobra po letnjem redu letenja, ka 37 destinacija u 25 zemalja regiona, Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike, među kojima su i dve nove - Dubai i Portorož. Na listi destinacija ove godine nema Pule i Dubrovnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik